Bemutatjuk sportolóinkat II.

Kedves Olvasók!

Ahogy indulásunkkor ígértük, a város sporteseményei mellett szeretnénk bemutatni Nektek azokat a sportolókat is, akik hétről hétre keményen küzdenek azért, hogy minél jobban helyt álljanak egy-egy verseny vagy mérkőzésen. Ezúttal egy kevésbé “fókuszált” sportágnak, a futásnak az egyik jeles képviselőjével Deme Szabolccsal készítettünk interjút. Szabolcs az Ózdi Teknőc Futó Club oszlopos tagja, aki már több maratoni távval a háta mögött kiváló futónak számít kategóriájában. Itthon legközelebb a május 26-i I. Terep Félmaraton Országos Bajnokságon áll rajhoz, így ott lehet majd őt buzdítani!

Terepen

Név: Deme Szabolcs

Kor: 37év

Sportág: Futás

Egyesület: Ózdi Teknőc Futó Club

Kérlek mutatkozz be, mi az amit tudnunk kell rólad?

1976-ban születtem Ózdon és jelenleg is itt élek három gyermekemmel és feleségemmel.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a sporttal? A futás előtt űztél valamilyen más sportot?

2008 szeptemberében mentem el először futni pár kilométert,csak úgy. Aztán egyre sűrűben és egyre nagyobb távokra. Megkedveltem a futást mert végül is nem kell hozzá semmi (a láb mindig kéznél van),télen nyáron űzhető. Előtte nem sportoltam szinte semmit a munkatársaimmal jártam el focizni heti egy alkalommal,de a futás miatt abbahagytam,túl nagy volt a sérülésveszély.

Miért éppen a futás mellett döntöttél, maradtál?

Azért maradtam a futásnál, mert fejlődésem dinamikus volt egyre nagyobb távokat egyre gyorsabban tettem meg és élveztem az egészet.

Mikor határoztad el először, hogy versenyen is megméretteted magad?

Ha már olyan jól fejlődtem 2009 májusában adott volt a lehetőség a megmérettetésre hol máshol, mint az Ózdi Hegyi Futóversenyen.

Hogyan élted meg ezt a versenyt? Milyen volt belülről?  Mi volt az, ami megfogott benne vagy éppen „elriasztott”? :)

Nagyon izgultam, de a rajt után már csak a versennyel foglalkoztam. Nagyon kihajtottam magam de a célba érés a hazai közönség előtt mindenért kárpótolt. Talán ötödikként értem célba. 8 hónap futás után nem is olyan rossz eredmény, de rájöttem, hogy a jobb eredményekért többet és komolyabban kell edzenem.

Van olyan verseny, amelyiket kiemelnéd a többi közül? Esetleg a „szíved csücske”?

A terepfutóversenyeket jobban kedvelem, mint az utcai futóversenyeket. Az Ózdi Hegyi Futóverseny a kedvencem, mert itt volt az első versenyem és persze hazai pálya, de minden versenynek meg van a maga varázsa.

A Spar Budapest Maraton befutójánál

A Spar Budapest Maraton befutójánál

Hogyan értékelnéd eddigi futó karriered, melyek azok az eredmények, amelyekre a leginkább büszke vagy?

Úgy gondolom, hogy profi futónak nagyon gyenge vagyok de amatőrnek már jó,végül is ez csak a hobbim igaz elég komolyan veszem. Szerencsére az eredményeim is ezt igazolják. Sok versenyen kerülök dobogóra vagy ahhoz közeli helyre, de ez nagyban függ a mezőny összetételétől és nagyságától.

Terveid az idei évre a sportban, hogyan készülsz, mik azok a versenyek, amiken részt szeretnél venni?  

Megvannak a szokásos versenyek, amikre járok miden évben vagy az Ózdi Teknőc Futó Clubbal vagy egyénileg. Idén felkértek a Nagyatádi Ironman Ózdi Acélfiúk váltócsapatába, (hamarosan hírt adunk a csapatról és az egyéni indulókról is – szerk.) ahol a maratont fogom teljesíteni. Itt szeretném a csapatot egy jó eredménnyel segíteni. Az évek múlásával egyre hosszabb távokat részesítettem előnyben, így jutottam el a maratoni távig. Terveim között szerepel még ezt is fokozni és megmérettetni magam az ultra (50km feletti) távon is.

Tudomásunk szerint már kétszer is részt venni az Ózdi Triatlon Versenyen, ahol nagyszerűen helyt álltál. Tervezed, hogy az idei évben is rajthoz állsz, esetleg célirányosan készülsz majd erre a versenyre?

Igen szeretnék idén is rajthoz állni és készülök rá, mint minden évben, sőt a két fiam is készül mert nagyon élvezték a tavalyi versenyt is. Egy jól szervezett hangulatos verseny és legnagyobb előnye számomra hogy itthon van! :)

Egy héten kb. hány napot edzel és kb. milyen időtartamban vagy távon?

Átlagosan 5 napot, de ez felkészüléstől függően változó kilométerben pedig olyan 80 körül, de volt már heti 130km felett is.

Vannak kedvenc útvonalaid, amerre leginkább szeretsz edzeni vagy mindig az adott nap hangulata dönti el?

Susa felé járok legtöbbet, mert jó az út csekély a forgalom és vannak ivó kutak, ami a nyári hosszú futásoknál nagy előny jelent. Arrafelé megszokott jelenség vagyok télen-nyáron egyaránt. De ha az időjárás engedi, szívesebben járok terepre Ózd környékén rengeteg földút és túraútvonal található változatos környezetben többségük rendben van tartva és jól futható. A legtöbb városlakó nem is gondolná, hogy milyen csodálatos környék veszi őket körül.

Ozdi futoterp

A kedvenc futóterepek egyike

Egyedül vagy inkább társaságban edzel?

Általában egyedül futok, de idén hazaköltözött Nagy Róbert klubtársam, akivel manapság elég sokat szoktam edzeni, általában a hétvégi hosszú futásokon .A gyermekeim is elkísérnek biciklivel, ha jó az idő és van kedvük.

Szabadidődben mi az, amivel szívesen foglalkozol?

Mivel nagy családom van és kertes házban lakunk így nincs sok szabadidőm, de ami van azt edzéssel töltöm.

Van valami, amit még meg szeretnél osztani az olvasókkal?

Sportoljanak! Soha nem késő elkezdeni. Legyen az futás kerékpározás vagy bármilyen fizikai sport. Ha szívvel és becsülettel csinálják örömükre és egészségükre fog válni. Köszönjük az interjút!

Az Eged csúcsán 28km után

Az Eged csúcsán 28km után

Kékesi Csúcstámadás

Kékesi Csúcstámadás

A debreceni Rotary Futófesztiválon

A debreceni Rotary Futófesztiválon

   

Share Button

Minden vélemény számít!