Szepessy László és Dömötör Mihály után újabb ózdi sportoló lesz világbajnokság résztvevője! Hogy ki?

Ezúttal nem más, mint a Teknőc Futó Club oszlopos tagja Nagy Róbert, aki az augusztus 31-én 13. alkalommal megrendezésre kerülő csehországi Masters/Veterán Hegyifutó Világbajnokságon képviseli klubját és városunkat. Ezzel Szepessy László (Ózdi Súlyemelő és Fitness Club) és Dömötör Mihály (Teknőc Futó Club) után Robi az idei évben a harmadik olyan ózdi sportoló, aki világbajnokságra utazik.

Nagy Robi az elmúlt hétvégén a VI. Zagyvamenti futóversenyen hangolódott a VB-re, ahol a félmaraton duó versenyében 3. helyezést ért el

Nagy Robi az elmúlt hétvégén a VI. Zagyvamenti futóversenyen hangolódott a VB-re (fotó: Gémesi Balázs

A VB-n egyébként Robin kívül még két magyar versenyző, Sági József (VISE-VÁC), (M40-es korosztály) és Somogyi Károly (IKARUS BSE), (M45-ben) áll rajthoz. A versenyzőket öt évenkénti korcsoportbontásban értékelik, ahol az ózdi futó az M45-ös korosztályban méretteti meg magát. A Teknőc Futó Club így már két VB résztvevővel is büszkélkedhet az idei évben, hiszen ahogy már a cikk elején említettük a nyár elején Dömötör Mihály képviselte a Teknőcös színeket a franciaországi Gap városában megrendezett junior VB-n.

Még az indulás előtti pillanatokban sikerült Robit elkapnunk, ahol gyorsan fel is tettünk neki néhány kérdést.    

Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy részt vegyél a terepfutó VB-n?

Legelőször a Magyar Hegyi Futó Szövetség (MAHFUSZ) honlapján láttam erről a csehországi senior terepfutó VB-ről szóló híranyagot, ami nagyon megtetszett, de akkor még nem gondoltam, hogy én ezen indulni fogok. Ugyan részt veszek a MAHFUSZ rendezte országos terepfutó kupában, amely hat futamból áll, és amelynek az Ózdi Hegyi Futóverseny is része volt. Jelenleg három verseny után vezetem a korosztályomat, és ez biztató a következő három futamra nézve, valamint az éves összetett értékelést tekintve. A VB-n való indulás ötlete onnan származik, hogy Vanczák Attila az Ózdi Sportszervező Iroda vezetője jó kapcsolatot ápol a MAHFUSZ-szal(Ózdon volt az országos hegyifutó bajnokság 21 km-en májusban), és az ő szövetséggel való párbeszédének a folyománya az, hogy Attilával elkezdtünk beszélgetni a VB-t illetően. Mivel ő már a nyár elején, mint szövetségi kapitány járt kint Franciaországban a junior VB-n, így az ott szerzett élményei és tapasztalatai alapján javasolta, hogy vegyek részt a hozzánk jóval közelebb lévő Csehországban megrendezésre kerülő Senior VB-n. Szívesen vállalkoztam rá, és kíváncsian várom, hogy milyen lesz ott a légkör, milyen lesz ott futni.

nagy robi jaszbereny2

Ezúttal a képen látható síkság, hanem kemény hegyekkel tűzdelt pálya várja Robit(fotó: Gémesi Balázs)

Folytattál külön felkészülést a versenyre vagy beleillesztetted az őszi programodba, mert mint tudjuk az októberi Spar Budapest Maratonra készülsz gőzerővel?

Mivel nagyon hirtelen jött ez a VB ötlet, és nagyon közeli az időpontja, valamint ahogy kérdésedben is említetted, én már felkészülésben vagyok az október 12.-i Spar Budapest utcai maratonra, valamint a már említett MAHFUSZ terepfutó kupa futamaira, így külön nem készülök erre a VB-re. Az edzéseimnek része a terepfutás, amit eddig is nagyon komolyan vettem, mert nagyon jó hatással van a teljesítményemre a síkon rendezett futóversenyeken is.

Mit lehet tudni magáról az eseményről, illetve a pályáról? Így előzetesen mit gondolsz, mennyire fog neked feküdni?

Ez a kis csehországi település Janské Lázne, 600 km-re található Ózdtól, ami igazi sí, és fürdő központ a Krkonoskí hegységben. Most hétvégén, ha minden igaz 500 terepfutó népesíti majd be a települést a világ minden tájáról. Így a versenyt megelőzően nagyon jó információs anyagot állítottak össze a rendezők. A táv nem lesz hosszú, mindössze 8,6 km, de 700 m szintemelkedést kell megfutni, a 10% aszfaltot tartalmazó hegyi terepen. Janské Láznéból lesz a rajt, és a Crna Hora(Fekete hegy) csúcsán 1300 m-en lesz a cél. A különböző korosztályokat 20 perces időeltolással rajtoltatják. Az én rajtom délután 13 órakor lesz. Az, hogy végig fölfelé kell futni, az nekem kedvező, és az ebben az évben a számomra sok gondot okozó gerincfájásom szempontjából is jó lesz, mert a felfelé futás köztudottan kevésbé terheli a gerincet, és az ízületeket, mint a lefelé, vagy éppen a síkon való futás. Kíváncsi vagyok a terepre. Elvileg nekem ez a táv, és ez a szintemelkedés a kedvelt futóterepek közé tartozik.

Bár ha jól tudom, nem vettél még részt VB-n, de így előzetesen milyen eredménnyel lennél elégedett?

Igen jól tudod, még soha nem vettem részt VB-n, és senior VB-n sem. Bízom a jó szereplésben, ami saját magamhoz képest elvárás. Ugyanakkor valószínűleg erős mezőny gyűlik össze a világ minden tájáról. Tehát ezt így is kell kezelnem. Fontos a tapasztalatszerzés, amit egy következő ilyen rangú versenyen biztosan tudok majd kamatoztatni. Úgy tekintek tehát erre a versenyre, hogy egy állomás-, egy teljesítendő feladat számomra, és hogy szeretnék még ilyen versenyeken sikeresen szerepelni. Ehhez a motivációm, és az egészségem rendelkezésre áll.

Sok sikert és vasárnap 13 órakor itthonról szurkolunk neked!

Share Button

Minden vélemény számít!