A Mátrában zárult a hegyikerekesek Top Maraton sorozata – Mátra Maraton, Rose-Velo.hu Kékesi Csúcstámadás

A tegnapi napon a szokásoknak megfelelően a Mátrában zárult a hegyikerekesek 2013-as Top Maraton sorozat, ám előbb szombaton az V. Rose-Velo.hu Kékesi csúcstámadáson versenyeztek az ÓKE országúti versenyzői, ahol a Gyöngyös és a Kékestető közötti 18km hosszú hegymeneten küzdött meg egymással és az órával a 650 aszfaltbetyár, közöttük az ÓKE-s Lórencz Péterrel és Fehér Gáborral. Az abszolút verseny legjobb idejét a pilisi Makács Gábor hajtotta, akinek 38perc 57másodperc elegendő volt hazánk legmagasabb hegycsúcsának meghódítására. A versenybe Péter és Gábor is beleadott apait, anyait és kategóriájuk 15. (44:42) és 54. (54:26) helyén értek be a célba.   

Gaba a befutónál

Gábor a kékesi befutónál

Egy nappal később, vasárnap a 12. Mátra Maratonra került sor, amelynek rajt-cél központja a már évek óta jól bejáratott és a versenynek kiváló helyet biztosító sástói Oxygen Adrenalin Parkban került felállításra, ahonnan a benevezett 1276 induló nekivághatott az általa választott 32, 60 vagy 90km-nek. A közép és a hosszú táv indulóinak nem csak a versenytársakkal, hanem hazánk legmagasabb pontjára a Kékestetőre vezető (vagy onnan lejövő) sípályával is meg kellett küzdeniük, így ennek árán érték el az 1014m-t. Az időjárással a Mátrában eddig nem volt különösebb probléma, ahogyan a tegnapi napon sem, így a bringások ideális körülmények között teljesíthették a versenyt. Az elmúlt Top Maraton beszámolók alapján tapasztalható volt, úgy most sem árulunk el nagy titkot, hogy a hegyikerékpározás ezen szakága a legnépszerűbb az Ózdi Kerékpáros Egyesület tagjai között, így a tegnapi napon is 13 fővel állt rajthoz az ÓKE legénysége.

A cél felé vezető út sem volt egyszerű a sok kőnek köszönhetően

Frölich Tamás a cél felé vezető igencsak köves úton

A közép táv embert próbáló 60km-re ezúttal is Békei Zsolt, Csépányi Gábor, Frölich Tamás, Kovács István “Pityikusz” és Tulipán Attila adta le nevezését. A 10:40-kor rajtoló 540 fős mezőnyben jól helyezkedtek az ózdi versenyzők, így elsők között kezdhették meg a Kékestetőre vezető mászást. Elsőként István ért fel, majd nem sokkal őt követte Tamás, aki mögött Gábor, Zsolti és Tulipán volt a sorrend. Ez a felállás jó néhány kilométeren keresztül meg is maradt. Ekkor István még egész jó helyen állt a versenyben, ám a táv 40-45.km-nél teljesen elkészült erejével (kevés pihenés és a hétről hétre való intenzív versenyek nyomai megmaradnak) és jó néhány helyezést visszaesett, majd Tamás próbálta menteni a menthetőt és nagyobb sebességre kapcsolva minél előrébb végezni.

Két kisgyerek mellett nem egyszerű a megfelelő pihenés István számára

Két kisgyerek mellett nem egyszerű a megfelelő pihenés István számára

Közben a többiek is szépen “falták” a kilométereket, de Zsoltit a Duna Maratonhoz hasonlóan ezúttal sem kerülte el a technika ördöge, így egy felütéses defektet szerzett a mai nap. A hátra lévő 15km-en Tomi folyamatosan jött fel, ám ez kevés volt a vasárnap üdvösséghez és a master1-es kategória 12. helyén zárta a versenyt a végén nagy meccsben Horváth Attilával (Cube-Csömör) és Dovák Krisztiánnal (Trek SE).  Nem sokkal később István is megérkezett a kategória 18. helyén. Az ÓKE két Master2-es versenyzője közül Tuli Istvánhoz hasonlóan szintén a 18. helyen ért célba, ezzel sokat javítva összetettbeli helyezésén. Zsolti az említett defekttel maga mögött 65.-ként gurult át a célvonalon. A felnőttek között Csépányi Gábor mindkét combja “beadta a kulcsot” és folyamatosan görcsölt, így a 38. helyen zárta a versenyt.

Tulipán is betegséggel küszködött a hét elején

Tulipán is betegséggel küszködött a hét elején

Rövid távon nem kevesebb mint 618 induló mérettette meg magát, akik között nyolc ÓKE-s is megtalálható volt. A Mátrában kijelölt rövid táv pályája az eddigi futamok közül a legtechnikásabb, így itt nem csak azok a versenyzők érhetnek el jó eredményt, akik igazán erősek, hanem azok is, akik jobban kezelik mind lefelé és akár még felfelé is a bringát, így ez a nyomvonal kedvezett az immáron több mint 15 éve hegyibringázó Kiss Gábornak is, aki a Master1-es korosztályban ért el nagyszerű 20. helyezést. Szintén ebben a korosztályban rajtolt Török Csaba aki már a kevésbé bevállalósak közé tartozik, így neki ma meg kellett elégednie a tavalyihoz hasonló eredményével, ami az idén a 45. helyezést jelentette számára.

Török Csabi és Kiss Gábor "Bean" pózolnak a rajtnál :)

Török Csabi és Kiss Gábor várják a rajtot

Sajnos Barna Richárd egy csúnya bukásban megütötte mellkasát (aminek nyoma több színben játszott a végén), ám becsületére legyen mondva, még így is befejezte a versenyt az 56. helyen. A Master2-ek között Csépányi Péter küzdött az elemekkel és tavaszi kulcscsonttörése után már bátrabbra vette a versenyzést és 25.-ként ért be. Master3-ban Pap Gyula terhelte a pedálokat és 19-ként zárta a tegnapi versenyt.  A rövid táv felnőtt mezőnyében két ÓKE-s “fiatal” a 94′-es születésű és kategóriájában újonc Bódán Zsófi és a 92′-es Molnár Péter töltötték tanuló évüket/éveiket és 10. valamint 27. helyezéssel zárták a versenyt. Peti hátsó kereke sajnos egy nagyobb sziklával találkozott, ami szét is hasította a hátsó gumiját. A szintén fiatal és a hegyikerékpározás rejtelmeit most elsajátító Farkas Balázs az U17-ek között állta a kiképzést és 16-ként ért célba.

Petinek javíthatatlan defektet kapott

Petinek javíthatatlan defektet kapott

Fotók:

A képeket köszönjük Molnár Jánosnénak!

Share Button

Minden vélemény számít!