Nemzetközi mezőny a kerékpáros Ózd Kupán – az ÓKE három bringása is a dobogóra állhatott

November 3-án vasárnap, az augusztusi mountain bike Magyar Kupa után, újra versenyt rendezett az Ózdi Kerékpáros Egyesület. Ezúttal a cyclocross szakág kedvelőit várták a Stadionba az ózdi szervezők, ahol az előnevezések alapján már vélni lehetett, hogy száz fő fölötti indulói létszámra lehet számítani, ami be is igazolódott, hiszen 120-an vágtak neki a IV. SuperCross sorozat második futamának, az Ózd Kupának.

Az Ózd Kupa elit mezőnyének rajtja (Fotó: lebidon.net)

Az Ózd Kupa elit mezőnyének rajtja (Fotó: lebidon.net)

Az előzetesen várt versenyzők is tiszteletüket tették, így magyar bajnokok, sorozatgyőztesek, szlovákok, valamint a belga Wouter Cleppe is ott volt a rajtnál. A napot az U15-ös, az U17-es, valamint a Master3-as és a Hobbi kategóriák 11 órai rajtja nyitotta, ahol 35 versenyző vágott neki a négy körös penzumnak. Az időjárás ekkor még kedvezett a versenyzőknek és kellemes 14 fok körüli hőmérsékletben róhatták a köröket a bringások. Az ÓKE-ból a hobbi mezőnyben négyen, Csépányi Gábor, Farkas Balázs, Peták Levente, valamint Vasas Ádám sorakozott fel a rajtvonal mögé, még a Master3-ban Pap Gyula képviselte az ózdi színeket. A rajt utáni 400m-es felvezető kört a legjobban Peták és Csépányi kapták el, akik így kategóriájuk vezető pozíciójában kezdhették meg a 2,7km-es köröket, ám az abszolút versenyben a Szlovákiából érkező négy U17-es fiatal diktálta a tempót. Levente és Gábor a verseny folyamán végig üldözték őket, de felérni már nem tudtak rájuk, de így is kettős ÓKE siker született a hobbi kategóriában, ahol Levente gurult át elsőként a célvonalon Gábor előtt. Farkas Balázs kerékpárjának hátsó váltója adta meg magát, így a barcikai 3. helyezése után, most meg kellett elégednie a 7. hellyel. Vasas Ádám sajnos feladni kényszerült a versenyt. A master3-as mezőnyben Pap Gyulának is kijutott a szlovák fölényből, így ő a 6. helyen zárta a versenyt. A master3-ok között egyébként a fiatalokat megszégyenítően gyorsan haladt a kategória győztese a 63 esztendős szlovák Ladislav Longauer (CK Banska Bystrica).

Peták Levente a hobbi kategória győztese

Peták Levente a hobbi kategória győztese (Fotó: Molnár Tibor)

A 11:45-kor rajtoló Elit női, Master2 és U19-es mezőnynek már két körrel több volt a versenytáv mint az első rajtban indulóknak, így ők hat körön dönthették el a helyezések sorsát. Az elrajtoló 41 versenyző még a futam elejét ugyan megúszta jelentős csapadék nélkül, de két körrel a vége előtt már egyre jobban kezdett esni az égi áldás, ami egyre csak áztatta a pálya talaját, így a gyorsabb haladás még nagyobb koncentrációt igényelt. A Master2-ek rajtjában Tulipán Attila lévén volt érdekelt az ÓKE, aki kihasználva a versenyzés adta lehetőséget pattan nyeregbe és végül a 19. helyen érkezett a célba. Az Elit nőknél újra az a balassagyarmati Dósa Eszter (Vitalátás SE) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, aki számtalan ózdi versenyt nyert már az elmúlt években, legyen szó mountain bikeról vagy cyclocrossról. Mögötte Rozsnyai Marian (Devianmtb) és Cséri Szilvia (Zalaegerszegi KSE) állhatott fel még a dobogóra.

A női dobogó legfelső fokán Dósa Eszter és az U17-es Nagy Vanessza

A női dobogó legfelső fokán Dósa Eszter és az U17-es Nagy Vanessza (Fotó: Káldi Tamás)

Az utolsó rajtra délután 13 órakor került sor, ahol szakadó eső és még sarasabb pálya várta az Elit felnőtt és U23-as, valamint a Master1-es versenyzőket, akik között három ÓKE-s, Frölich Tamás, Kovács István és Lórencz Péter is versenybe szállt a hazai pályán. A rajtnál felsorakozott 46 versenyző már komoly mezőnyt alkotott a 2,7km-es körön, amiből nyolcat kellett megtenniük a célba érésig. A rajtnál ott volt a tavalyi győztes Fejes Gábor (Bátorfi Agria KTK), a magyar bajnok Buruczki Szilárd (Merida-Kőbánya TC), az augusztusi MTB Magyar Kupa győztese, a belga Wourter Cleppe (RAM Bikes), valamint a szlovák kiválóság Stefan Gajdosik (Bikepro Banska Bystrica) is, így teljes volt az elit mezőny.

Búr Zsolt és Wouter Cleppe itt még együtt

Búr Zsolt és Wouter Cleppe itt még együtt

A 400m-es felvezető kör után Búr Zsolt állt rögtön az élre és diktálta a tempót és próbálta leszakítani ellenfeleit, akik közül Buruczki, Wouter és Gajdosik tartotta magát a legjobban. A tavalyi futamgyőztes Fejes Gábor talán rossz gumiválasztása miatt már az első kanyarokban csúszkálni kezdett, ahol lánc problémái is akadtak ennek következtében, így a mezőny középső felébe csúszott vissza és már nem tudott beleszólni a továbbiakban a dobogós helyezések kimenetelébe.

A tavalyi győztes Fejes Gábor többször megküzdött a csúszós részekkel (Fotó: Babka Szabolcs)

A tavalyi győztes Fejes Gábor többször megküzdött a csúszós részekkel (Fotó: Babka Szabolcs)

Közben az élen tovább zajlottak az események. Az Alpin Bike Team versenyzőjét közben utolérte a belga versenyző és átvette a vezetést, így üldözőből üldözötté vált, hiszen többen is dolgoztak rajta, hogy befogják. A legközelebb Buruczki állt hozzá, aki a 4. körben egy esés után összeszedett 20mp-es hátrányt, így már csak Búr maradt közeli üldözőként, ám felérni már ő sem tudott a belgára, így egy perces hátrányban a 2. helyen gurult át a célvonalon, majd újabb egy perc múlva a magyar bajnok Buruczki is befutott a 3. helyen.

Az elit felnőttek dobogója (Fotó: Káldi Tamás)

Az elit felnőttek dobogója (Fotó: Káldi Tamás)

A master1-es versenyben talán még nagyobbak voltak az izgalmak, mint az elit felnőttek versenyében. A rajt utáni nagy helyezkedésben az Ózdi Kerékpáros Egyesület versenyzője Kovács István nem a legjobban kapta el a rajtot és csak sok sok előzés árán tudta átverekedni magát a fél mezőnyön, ami nem kevés erőfeszítésébe került, de az első kör végére már sikerült a kategóriája harmadik pozícióját felvennie és jobbnál jobb köridőket teljesítve jött egyre előrébb.

István körről körre gyorsult

István körről körre gyorsult (Fotó: Molnár Tibor)

Mögötte nem sokkal lemaradva a másik két ÓKE-s Frölich Tamás és Lórencz Péter is folyamatos előzésbe volt, ám Tamásnak a második kör elején letört a hátsó váltója, így kerékpárjával a vállán folytatta tovább a versenyt a technikai zónáig, ahol cserekerékpárt kapott.

A második kör elején Tamásnak komoly technikai gondjai akadtak (Fotó: Marosréti Ervin)

A második kör elején Tamásnak komoly technikai gondja akadtak (Fotó: Marosréti Ervin)

Péter ezalatt egy iszonyatosan gyors kört teljesített és felugrott a kategória 4. helyére, amit a verseny végéig meg is tartott. Közben a dobogó első helyéért István folytatott nagy csatát a budapesti Szabó Andrással (Merida Maraton Team CST), ahol egészen az utolsó kör megkezdéséig fej-fej mellett haladtak, de sajnos az utolsó körben a Meridás versenyzőnek sikerült 10 másodpercnyi előnyre szert tennie, amit már meg is tartott a célvonalon átgurulásig, így ő nyerte a Master1-es kategória versenyét, az ÓKE kiválósága előtt.

Lórencz Péter az első futam után egy újabb 4. helyezést ért el, ezzel az összetett verseny 2. helyére jött fel.

Lórencz Péter az első futam után egy újabb 4. helyezést ért el, ezzel az összetett verseny 2. helyére jött fel. (Fotó: Molnár Tibor)

A dobogó harmadik helyére a Bianchi Peloton Club versenyzője Molnár Tamás állhatott fel. A versenyt a továbbiakban kölcsön bringával folytató ÓKE-s Frölich Tamás a mezőny végéről a kategória 11. helyéig küzdötte fel magát.

A Master1-es dobogó második fokán az ÓKE versenyzője Kovács István. Az összetett versenyben a 3. helyen áll. (Fotó: Káldi Tamás)

A Master1-es dobogó második fokán az ÓKE versenyzője Kovács István. Az összetett versenyben a 3. helyen áll. (Fotó: Káldi Tamás)

A verseny utáni eredményhirdetésen a rendezéshez sok segítséget nyújtó ózdi önkormányzat nevében Galanics Ferenc és Vitális István az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság elnöke és titkára, még az Ózdi Sportszervező Iroda részéről Vanczák Attila adták át a dobogósok jutalmait. A IV. SuperCross Sorozat két hét múlva, november 17-én Veszprémben folytatódik, mely eseményről részletesen a www.veszpremcross.hu honlapon, vagy a sorozat facebook-profilján (www.facebook.com/supercrosssorozat) keresztül lehet tájékozódni.

A verseny hivatalos sajtóközleménye itt olvasható

Eredménylista ide kattintva tölthető le!

Összetett lista a kazincbarcikai és az ózdi futamok alapján ide kattintva!

A szervező ÓKE csapata ezúton is szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a verseny sikeres lebonyolításához:

– Ózd Város Önkormányzata

– Város és Sportlétesítményt üzemeltető Intézmény

– Ózdi Művelődési Intézmények

– Ózdi Városi Televízió

– Ózdi Sportszervező Iroda

– Energiabufe.hu

– Szuperinfo

– Mezei Virágház

– Idesüss Pékség

– Lonax Reklám Studió

– Ozdsportja.hu

– Marosréti Ervin

Videók a versenyről:

SteveStudio:

13 órai futam

11 és 11:45-ös futam

Marosréti Ervin:

Marosréti Ervin fotói:

bbblbbbr


Share Button