Sporttörténelmi előadás az Olvasóban

Ózd sporttörténetének bemutatásával folytatódott „A hely, ahol élünk” honismereti előadássorozat az Olvasóban. Ifj. Vass Tibor helytörténeti kutató 1909-től egészen napjainkig foglalta össze a helyi egyesületek megalakulásának okait és lehetőségeit, illetve szólt a város sportpályáinak létrejöttének körülményeiről is. A mintegy 70 perces előadást archív fényképek tették még élvezhetőbbé.

Ifjabb Vass Tibor másfél évtizede foglalkozik szisztematikusan a helyi sportélet kutatásával, az eredmények rendszerezésével. Tapasztalatai azt mutatják, hogy a klubok által elért sikerekben fontos szerepet játszott a vasgyár működése, de az I. és II. világháború is éreztette hatását ezen a területen. A szervezett ózdi sportélet 1909-ben, a helyi futball csapat megalakulásával kezdődött el.

A legnagyobb problémát az jelenti számomra, hogy a kezdetekről nagyon kevés hiteles írásos anyag maradt fenn. Csupán három dokumentumra tudok támaszkodni ebben a témában, ezek egyébként a Városi Múzeum gyűjteményét képezik manapság. Két visszaemlékezés és egy jubileum közgyűlésen készült beszámoló idézi fel ezt a korszakot. – mondta ifj. Vass Tibor, helytörténeti kutató.

Az „Ózd sporttörténete 1909-től napjainkig” címet viselő előadásra mintegy félszázan voltak kíváncsiak az Olvasó tánctermében. A megjelentek között olyan korábbi sportolók is képviseltették magukat, akik az előadás során bemutatott fényképeken pályatársaikat vagy épp önmagukat vélték felfedezni. A sportos előadás az Ózdi Művelődési Intézmények és a Lajos Árpád Honismereti Kör utolsó közös rendezvénye volt ebben az esztendőben.

Voltak nagyon érdekes előadásaink, voltak, amelyek egybe estek. Jövőre szeretnénk a fiatalokat is jobban belevonni ebbe a munkába és előadássorozatba. Ezt a törekvésünket segíti, hogy a Honismereti Szövetség egy ifjúsági tagozatot indít el, így bízunk benne, hogy itt nálunk is lesznek olyan fiatalok, akik aktívan érdeklődnek majd egy-egy téma iránt. – nyilatkozott Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

Ifjabb Vass Tibortól a jövőben is várhatunk további sporttal kapcsolatos előadásokat, hisz a helytörténeti kutató jelenleg a kistérség labdarúgó csapatait bemutató kiadványon dolgozik.

Munkácsi Norbert 

www.ozd.hu

Share Button