Bemutatjuk sportolóinkat I.

A mai nappal egy új cikksorozatot kívánunk indítani Bemutatjuk sportolóinkat címmel, amely cikk segítségével szeretnénk egy kicsit közelebb hozni és jobban megismertetni Veletek városunk sportolóit, sportvezetőit, sportaktíváit. Ezért várjuk e-mailben vagy akár kommentben is az általatok javasolt sportoló vagy sportvezető nevét. A cím amire küldhetitek: ozdsportja@gmail.com

A mai napon a választás egy kerékpárosra, nevezetesen Peták Leventére esett, aki már több mint tíz éve az Ózdi Kerékpáros Egyesület kerekese és sok sok szép eredménnyel gazdagította már az ÓKE-t és öregbítette városunk jó hírnevét.

DSCN4052

Mivel lassan beköszönt a tavasz és vele együtt az igazi kerékpáros idő, így remélhetőleg egyre több bringás merészkedik ki az utakra és az erdei ösvényekre. Nincs ez másképp az ÓKE kerekeseinél sem, hiszen már ők is alig várták, hogy elolvadjon a hó és kicsit melegebben süssön a nap. Bár a versenyzésre felvértezett tagjaik a tél folyamán sem malmozással töltötték szabadidejüket, hanem sokkal inkább alapozó edzésekkel, ám rajtuk kívül ilyenkor nemigazán volt más kerékpáros az utakon. De most, hogy már Ti is bringára pattantok, így útjaitok során elég gyakran összefuthattok egy egy ÓKE szerelésben öltözött bringással. Ám, hogy kik is azok, aki szembe jönnek veletek, vagy éppen megelőznek azt valójában csak nagyon kevesen tudják, így egy mini interjún keresztül szeretnénk Nektek bemutatni ezúttal azokat a versenyzőket, akik áprilistól-októberig az ország valamely pontján hétről hétre rajhoz állnak hegyikerékpáros vagy éppen országúti versenyen.

A mostani interjú alanya, mint ahogy már fent is említettünk, Peták Levente!

Kérlek mutatkozz be röviden, mi az amit érdemes tudnunk rólad?

Levente: Sziasztok! Peták Levente vagyok, az Ózdi Kerékpáros Egyesület alapító tagja és már 14 éve versenyzője is. 1990-ben születtem Ózdon és születésem óta ide kötődöm. Általános és középiskolát is itt végeztem, majd Egerben az Eszterházy Károly főiskolán folytattam tanulmányaimat testnevelő-edző szakon, amit 2011-ben végeztem el. Jelenleg hobbim a foglalkozásom és kerékpáros túravezetőként keresem a betevőre valót a kanári szigeteki Fuerteventurán.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a kerékpársporttal?

Levente: Ha jól emlékszem, de nem vagyok egészen biztos benne, talán 1998 tavaszán voltam életem első versenyén, de akkor még csak nézőként! Édesapám akkori munkatársának és egyben barátjának a fia állt rajthoz Szilvásváradon ( Frölich Tomi személyében :) ) egy mountainbike versenyen, ami maraton szakág első versenyeinek egyike volt, de akkor mint említettem én még csak nézőként voltam jelen, hiszen alig voltam még 8 éves. :) Szerintem ekkor kerültem igazán szorosabb kapcsolatba a kerékpársporttal és mondhatni egy életre szóló szerződést kötöttem akkor.

A kezdet kezdetén

A kezdet kezdetén

Melyik volt az a verseny, amelyikre a legszívesebben gondolsz vissza?

Levente: Szerencsére van egy jó pár verseny amire szívesen gondolok vissza, így nem tudok egy kimondott versenyt megemlíteni. Ha időrendben nézzük, talán az első 2009-ben volt ami nem más volt, mint a Bükk Maraton. Ezen a versenyen lehetett az “arany GT” kerékpárt megnyerni, itt abszolút 6. helyen értem célba középtávon és nem sokkal maradtam le kb. 4 perccel Puskás Dávid mögött, úgyhogy lemaradtam az “aranyról”, de jó volt az egész verseny, elég sok ideig tudtam menni az élbollyal, és leszakadás után is tudtam még gyorsítani, és hozni az eredményemen.

Talán egy vagy két héttel később 2009-ben szintén Zalakaroson sikerült egy XCO magyar kupafutamot megnyernem ami elég sok mindenkinek meglepetést okozott, még nekem is szinte . Ezt a versenyt soha nem fogom elfelejteni. Rajt utáni első körben sikerült eljönnöm az elsőktől, és 4 kör alatt folyton növeltem az előnyöm, és a célban 1,5 perccel sikerült megelőznöm az az évi kategória győztest.

Ha karakter engedi még, akkor szívesen gondolok vissza pár 24 órás versenyre ahol dobogósok lettünk az ÓKE-val, vagy 2011-ben elért OB 2. helyemre, a Trans Hungária Maratonon szerzett 2. helyre Frölich Tomival, valamint pár összetett magyar kupa eredményre 2010-ben, ’11ben, vagy akár 2006-ban maraton kupa és Top maraton összetett 2. helyre.

A négy napos Trans Hungaria Maraton szerencsi rajtjánál Frölich Tamással

A négy napos Trans Hungaria Maraton szerencsi rajtjánál Frölich Tamással

Hogyan értékelnéd az eddigi kerékpáron eltöltött éveidet?

Levente: Hm… 14 év sok idő. Volt már minden ami egy sportoló életében lehet. Siker, kudarc, összeomlás, feltámadás. De szerencsére eddig mindig volt valami ami kihúzott a csávából. Vannak jó és rossz élmények is persze, de az idő múltával az ember általában a pozitív dolgokra emlékszik előbb. Vannak eredmények amire büszke vagyok, és van amire nem annyira, de mindenképp hasznomra vált. Szerintem jó úton voltam eddig, és megpróbálok ezen is maradni, esetleg ha lehet kanyarodni… akkor kicsit a szerpentint választanám, és mennék még feljebb . :)

Terveid az idei évre?

Levente: Terveim az idei évre… ? Az van bőven!!! :) Szeretnék újra rendszeresen versenyezni, mert erre az elmúlt éveben az új munkából kifolyólag nem volt lehetőségem (bele kellett rázódnom a kinti életbe stb.) és a lehető legtöbbet kihozni magamból, amivel persze minél jobb eredményeket szeretnék elérni. Szeretném a tudásomat is gyarapítani, így pár tanfolyamot elvégezni a lehető leggyorsabban és valami új dolog után nézni, itt ott vagy amott . :)  De hamarosan meglátom, hogyan alakulnak a dolgaim.

(Ha lenne még kérdésetek, vagy azt szeretnétek, hogy azt következő alanyunk a Te kérdésedre adjon választ, úgy legyetek szívesek kérdéseiteket kommentben elküldeni nekünk az ozdsportja@gmail.com címre! ) :)

Fotók Leventéről:

bbblbbbr

 

 

 

Share Button

Minden vélemény számít!