Sporttörténelmi előadás az ÓMI-ban

Ózdi olimpikonokról hallhattak előadást az érdeklődők a honismereti kör legutóbbi összejövetelén, az Ózdi Művelődési Intézmények Olvasójában. A témát, másfél évtizedes kutatás után ifj.Vass Tibor dolgozta fel. A hiánypótló tanulmány a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője szerint nemcsak a sportrajongók számára lehet hasznos, hanem mindenkinek, aki kötődik Ózdhoz.

news/1230_0_300.jpg

ifj. Vass Tibor

Döbör Istvánné vezette fel a honismereti előadássorozat aktuális témáját a közönségnek, akinek soraiban a helyi sportélet aktív résztvevői is megjelentek. Ifj.Vass Tibor, helytörténeti kutató neve senki előtt nem ismeretlen. Munkássága kiterjed Ózd és környéke életének múltjára, és mindennapjaira. Egyik kedvenc területe a város sportéletének kutatása, főként azért, mert szerinte ez a témakör fehér folt a helytörténetben. Tizenöt évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni az ózdi sportéletre vonatkozó adatokat. Helyi sportegyesületeket, sportolókat, és azok eredményeit kutatta, valamint jegyezte fel.

– Örömmel tapasztaltam, hogy rengeteg olyan sportoló van jelenleg is, és az évszázad alatt is sok volt városunkban, akik nemcsak helyi, országos, megyei szinten, hanem a versenyek legmagasabb fokán, az olimpián is kitűnően szerepeltek. A kutatás eredményeként húsz olyan sportolót találtam, akik 1908-tól napjainkig olimpián szerepeltek magyar színekben, de valamilyen módon kötődnek Ózdhoz. – mondta ifj.Vass Tibor, helytörténeti kutató.

Nemcsak a helyi sportolók olimpia szerepléseiről, hanem az ötkarikás játékok történetéről is mesélt az előadó, és sorra vette azokat az Ózdhoz kötődő sportembereket, akik öregbítették a város hírnevét a versenyeken.

A helytörténeti kutatásnak szerves része kell, hogy legyen a város sportmúltja is, vallja Döbör Istvánné. Az ózdi Lajos Árpád Honismereti kör vezetője szerint is fontos a helyi sportélet feltérképezése, hiszen valamilyen módon mindegyikünk életének része a mozgás.

– Száz éves múltra nyúlik vissza a kohászat sportélete. Itt ez a gyönyörű stadion. Az én korosztályom gyermekkora óta oda járt. Középiskolás koruban edzésre is oda mentünk. Szerintem mindenkit köt valami a sporthoz.- fogalmazott Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

Ifj.Vass Tibor tanulmánya várhatóan könyv formájában is megjelenik majd. A másfél évtizedes kutatómunka eredményét előre láthatólag az év végén vehetik kézbe a helyi sportélet iránt érdeklődők.

Szöveg és fotó: Munkácsi Norbert

Forrás: www.ozd.hu

Share Button

Minden vélemény számít!