A sportok királynője Ózdon (fotógalériával)

A sportok királynője Ózdon címmel írt könyvet a helyi atlétika és szabadidő-sport történetéről ifj. Vass Tibor. A 100 oldalas kiadványból megismerhetjük a sportág ózdi meghonosodásának körülményeit, bepillantást kapunk az egyesületi munkába, az arcképcsarnokban pedig több ózdi atléta életútját is elolvashatjuk.

1570_0

A könyv szerzője Ifj. Vass Tibor

Ifj. Vass Tibor immár közel másfél évtizede foglalkozik helytörténeti kutatásokkal. Megismerve a különböző helyi kiadványokat azt tapasztalta, hogy a város sportéletével ezidáig senki nem foglalkozott, pedig ezen a területen is van mire büszkének lennünk. A helytörténész először az ózdi labdarúgás eredményeit foglalta össze egy vaskos könyvben, az elmúlt években pedig a sportok királynőjének is nevezett atlétika lett kutatásának tárgya.

1910-ből találtam meg az első hiteles nyomokat. Nem messze a mai könyvbemutató helyszínétől, a Gyári iskola melletti területen kezdődött el az ózdi atlétikai élet. Ez egy öntevékeny akció volt, 15-20 sportbarát fiatal kezdte el, majd 1924-től megindult az egyesületek megalakulásának sora – mondta a helytörténész ifj. Vass Tibor.

Az Olvasóban megtartott könyvbemutatón számtalan, a könyvben is kiemelt szerepet kapó egykori ózdi atléta jelent meg. Nevükben dr. Surányi Ilona – aki Kovács Ilona néven volt az ÓKSE igazolt versenyzője – mondott köszönetet a könyv szerzőjének, a megjelenést segítő személyeknek. Az egykori ifjúsági válogatott sportoló a könnyeivel küszködve emlékezett vissza az ózdi atléták nagy családjára.

Életem meghatározó élménye volt Ózdon atlétának lenni, noha elég hamar itt hagytam ezt a várost, mert a gimnáziumi érettségi után fölmentem Budapestre. De az az öt év, amelyet az ózdi atlétikai szakosztályban tölthettem el, egy nagyon nagy élmény volt. Szellemileg és fizikailag is megerősödtem és az atlétika egész életem egyik vezérlő elveként szolgált – fogalmazott az egykori atléta, dr. Surányi Ilona.

A kiadvány bemutatásakor a szerző név szerint kiemelte Kormos Józsefet és Vanczák Attilát, akik sok-sok információval és hasznos tanáccsal segítették a könyv létrejöttét. A Teknőc Futó Club elnökének egy régi álma vált valóra a kötet megjelenésével.

Kormos József az Ózdi Teknőc Futó Club elnöke így kommentálta a könyvet: – Az atlétika nekünk számtalan mindent adott az életben: a kitartást, a sportszerűséget, a küzdeni akarást, így ezek az évek, évtizedek nem múlnak el nyomtalanul az emberből.

Egy szép életút újabb állomása ez a tartalmas kiadvány – fogalmazott a könyvbemutató ünnepségen Vitális István. Ózd Város Önkormányzatának kabinetvezetője az elsők között ismerhette meg a könyv tartalmát. – Vannak benne nagyon szép momentumok és pillanatok, bár a jelen az egy kicsikét halványabb. A könyv a jövő nemzedéke számára egy példamutató munka arról, micsoda élet volt egykoron városunkban. Ez egyben üzenet is, hogy a jövőben tegyünk azért, hogy 10-20-30 év múlva egy újabb, a mostaninál is tartalmasabb könyvet lehessen írni – hangsúlyozta Vitális István.

A könyvbemutató záró részében a kabinetvezető tiszteletpéldányokat adott át a helyi atlétikai élet egykori szereplőinek és sportvezetőinek, akik ezt követően kötetlen baráti beszélgetés formájában idézhették fel az ózdi sportpályához fűződő emlékeiket.

bbblbbbr
0
0
0
0
0
0
0
0

Szöveg és fotó: Munkácsi Norbert

Forrás: www.ozd.hu

Share Button

Minden vélemény számít!