Ózdi hegymászó a Mont Blanc csúcsán

A Mont Blanc csúcsát is meghódította Pető János. Az ózdi hegymászó és csapata négy nap alatt ért fel a közel ötezer méteres magasságba. A túra nem számított különlegesen nehéznek, de több dolog is nehezítette a feljutást. A világ egyik legnépszerűbb hegymászó célpontja minden évben követel halálos áldozatot.

news/1639_0_300.jpg

Négy nap alatt sikerült a csúcsot meghódítani

Újabb nagy utazásról érkezett haza nemrég Pető János. Az ózdi hegymászó közel húsz éve már járt Nyugat-Európa legmagasabb pontján, az egyik legelső magashegyi túrája során. Mindig szeretett volna visszamenni a Mont Blanc-ra, és egy másik útvonalon megmászni azt. Tervezte már tavaly is, de a végső lökésre mostanáig kellett várni.

Kaptam egy emailt, amiben pont azt az útvonalat mutatják be egy gyönyörű kisfilm formájában. Akkor azt mondtam, hogy igen, ezt kellene megcsinálni, a Mount Blanc-nak ezt az oldalát, azt az útvonalát. – mondta Pető János, hegymászó.

Ezután kezdte el szervezni a csapatot. Negyedmagával indult útnak szeptember elsején. A Mont Blanc 4810 méteres csúcsára negyedikként értek fel. Az időjárás kedvezett a hegymászóknak, de a túra nem volt veszélytelen. Havon és jégen, hullámvasútszerű útvonalon közlekedtek. Gleccserhasadékok között kellett létrára mászniuk, és voltak szakaszok, ahol jégcsákánnyal kapaszkodtak előre. Emellett még egy kisebb betegség is nehezítette az utat.

Mindenkit elkap egyszer a gépszíj a hegyen, azt szokták mondani. Pont a csúcsmászás napján volt valami vírus, ami legyengített, de ettől függetlenül, lassabban, de mégis az akarat csak felvitt, aztán meg visszahozott. Inkább a visszaút volt már a nehezebb. Fölfelé még csak-csak motivál, hogy érjél fel, visszafelé már az tényleg küzdelem volt. – nyilatkozott Pető János.

Ahogy Pető János elmondta, éves szinten a Mont Blanc-t több tízezren is megmásszák, és ezen a hegyen történik a legtöbb halálos baleset. Nem számít extrém nehézségűnek, könnyen megközelíthető, éppen ezért sokan felkészületlenül ugranak neki, ami végzetes lehet. Ők négyen szerencsésen hazatértek, és bár még konkrét úti cél nincs a szemük előtt, már tervezik a következő túrát.

Forrás: www.ozd.hu

Share Button

Minden vélemény számít!