Bemutató edzés

A Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója is részt vett az Ózdi KC csütörtök esti tréningjén. Juhász István ezúttal nem egyszerű látogatóként vendégeskedett a klubnál, a piros-kékek edzőjének ténykedését figyelte és értékelte. A junior és a felnőtt gárda foglalkozása egyfajta vizsga volt Szakál György számára.

news/1700_0_300.jpg

Szakál György egyfajta vizsga edzést vezényelt a junior és felnőtt csapatnak

A magyar férfi kézilabda válogatott másodedzőjeként is dolgozó szakember jó kapcsolatot ápol az ÓKC-val, többször volt már vendége a klubnak egy-egy bajnoki- vagy kupamérkőzésen, legutóbb pedig Kovács László mesteredző társaságában tartott bemutató edzést a Városi Sportcsarnokban. Juhász István ezúttal Szakál György edzésmódszereire volt kíváncsi. A piros-kékek vezetőedzője ugyanis a Magyar Kézilabda Szövetség és a Testnevelési Egyetem közös szervezésében zajló szakedzői képzésének utolsó éves hallgatója, és szakvizsgáját megelőzően kirendelt mentora előtt kellett tréninget vezényelnie játékosai számára.

Nálunk ahhoz, hogy valaki szakedző legyen, tehát NBI-es, két év múlva pedig már NBI/B-s csapattal dolgozzon, akkor komoly bemeneti követelményekkel kell rendelkeznie. Magyarul felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie, illetve ha nem rendelkezik ilyennel, akkor minimum középfokú edzői végzettségre lesz szüksége majd egy kétéves, a Szövetségünk által kidolgozott tematika alapján elvégzett tanfolyammal szerezheti csak meg azt a papírt, azt a diplomát, amellyel Európa összes országában dolgozhat. – mondta Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója.

Szakál Györgynek a tanév I. félévben egy technikai és egy taktikai tréninget kellett bemutatnia kirendelt mentora jelenlétében. Ahogy az ÓKC edzője fogalmazott: az iskolában megszerzett sokrétű tudást helyi szinten szeretné hasznosítani a jövőben.

Én nem NBI-es szintre tanulom ezt, hanem saját magamnak, illetve megpróbálom a csapaton belül ezt hasznosítani. Nincs olyan ingerenciám, hogy én NBI-ben szeretnék edzősködni, bár ki tudja, mit hoz a jövő. Én igazából azt szeretném, hogy Ózdon egy ózdi csapatnak ózdi edzője legyen az előírásoknak megfelelően. Ezért vállaltam ezt az iskolát. – nyilatkozott Szakál György.

Juhász István értékelése alapján Szakál György sikeresen teljesítette az I. félév elvárásait. Az ÓKC edzőjének jövő tavasszal még egyszer számot kell majd adnia felkészültségéről a Városi Sportcsarnokban. Akkor erőnléti és vegyes edzést kell majd vezényelni játékosainak.

Munkácsi Norbert

www.ozd.hu