Több éves szünet után újra tétmérkőzést játszottak az Ózdi Sakk SE sakkozói

Fordulatos összecsapást hozott az Ózdi Sakk SE Tiszaújváros elleni mérkőzése az Olvasóban. A vendégek késve érkeztek meg a találkozóra, ezért kevesebb gondolkodási idejük maradt egy-egy lépésre. A remiben aztán Fortunának is nagy szerepe volt, az Istenasszony mindkét csapatot egyaránt segítette.

Az ózdi sakkozók több éves szünet után játszottak újra tétmérkőzést. A közelmúltban megújult elnökség építve a rutinos, évtizedek óta a sportágat szolgálóra, több fiatalt is megnyert a csapatnak. Az újrakezdés a megyei II. osztályú bajnokságot jelenti a mieinknek, ahol öt ellenféllel mérik össze felkészültségüket ebben a szezonban, amelynek kettős céllal vágtak neki az ózdi sakkozók.

Elsődleges célunk az volt, hogy kipróbáljuk magunkat a megyei II. osztályú bajnokságban. Nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás-nevelésre és ez a bajnokság jól szolgálhatja a fiatalok fejlődését. Titkon abban bízunk, hogy meg tudjuk nyerni ezt a bajnokságot és fel tudunk kerülni a megyei I. osztályba, ahol már több csapat van, és kicsit nívósabb is a mezőny. – mondta Molnár Milán, az Ózdi Sakk SE elnöke.

1778_5

A tizenkét tagú ózdi csapatnak több olyan tagja is van, akik az Edelényben lejátszott szezonnyitón játszottak először bajnoki mérkőzést, hazai környezetben pedig most mutatkoztak be először. Ahogy mondták: bár rendszeres résztvevői voltak korábban a különböző városi versenyeknek, a bajnokság hangulata alaposan eltér ezektől.

Eddig rapid mérkőzéseket játszottam, ahol gyorsan kellett meghozni egy-egy döntést. Itt másfél óráig tart egy-egy találkozó, vagyis van idő alaposan átgondolni egy lépést, vagy épp kiismerni az ellenfél taktikáját. – nyilatkozott Németh Tamás, az Ózdi Sakk SE sakkozója.

A Tiszaújváros elleni találkozó vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődött el, ám ebben az időpontban még csupán az ózdi sakkozók ültek az asztalok mellett. A tiszaújvárosiak jelentős késéssel érkeztek meg városunkba, ezért nekik mintegy fél órával kevesebb gondolkodási idejük maradt.

A szabály azt mondja, hogy a csapat kétharmadának jelen kell lennie a mérkőzés kezdésekor és akkor lehet elkezdeni a találkozót. Egy óra a várakozási idő, ha ezen belül nem érkezik meg a várt ellenfél, akkor a vétlen csapat nyeri a találkozót. Ennek arányának megállapítására bonyolult szabályok vannak. – fogalmazott Kristóf Péter, nemzetközi versenybíró.

A bonyolult szabályokat végül nem kellett alkalmazni, mert a vendégek teljes létszámban megérkeztek az Olvasó tánctermébe, így létrejött a bajnoki mérkőzés. Hazai részről Szabó István, Szabó Ádám, Verebélyi Máté és Bányi István győzte le ellenfelét, a tiszaújvárosiak közül pedig Suhajda Sándor, Orbán Zoltán, Kalóz András Bence, valamint Dudás Bence állhatott fel győztesen a tábla mellől. Négy találkozó döntetlenre végződött, így a végeredmény is 6-6-os remi lett.

 

Munkácsi Norbert

www.ozd.hu

Share Button