Sakkal bővítjük oldalunk beszámolóit

Az előttünk álló időszakban egy sokak által kevésbé ismert és elismert sportággal, a sakkal fogjuk tovább bővíteni a városi sportélet beszámolóit. Köszönhetjük ezt Molnár Milánnak az Ózdi Sakk Egyesület elnökének, aki a tervek szerint minden mérkőzésükről tájékoztatást nyújt számunkra.  

Ám mielőtt még valóban belemerülnénk a mérkőzésekbe, előbb szeretnénk röviden bemutatni az ózdi csapatot és megismertetnék a főbb szabályokat.

Az Ózdi Sakk Egyesület jelenleg 17 igazolt versenyzővel rendelkezik, amelyből két fő más sportágakban is használatos szóval élve „idegenlégiós” (közülük egy fő ózdi származású). A klub egy női és két ifjúsági játékossal rendelkezik, így ezen a vonalon még van mit erősítenie a csapatnak.

 A képen szereplők balról jobbra: Németh Tamás, Verebélyi Máté, Soós Erika, Berki István, (hátul) Szigeti Mihály, Szabó Máté, Szabó István, (elől az ifik) Kis-Törő Zsolt, Tóth Tamás, (hátul) Német László, Szabó Ádám, Molnár Milán

A csapat tagjai balról jobbra:
Németh Tamás, Verebélyi Máté, Soós Erika, Berki István, (hátul) Szigeti Mihály, Szabó Máté, Szabó István, (elől az ifik) Kis-Törő Zsolt, Tóth Tamás, (hátul) Német László, Szabó Ádám, Molnár Milán

Az egyesület életében 2009-ben történt nagyobb változás, mikor is az addigi játékosok sorra eligazoltak vagy befejezték a játékot, majd nem sokkal később az elnök is távozott posztjáról. Ezt követően a klub irányítását Molnár Milán vette át, aki igen nehéz körülményekkel találta szembe magát. Bár még miskolci együttműködéssel sikerült két bajnoki mérkőzést lejátszani az évben, de a kiesés szélére került a csapat. Végül kénytelenek voltak visszalépni a további folytatástól és egy évnyi szünet következett az ózdi sakk életben. 2013-ban viszont megújult erővel és elszántsággal újra megkezdte a szereplését a csapat a megyei másodosztályban.   

A játékszabályok az a FIDE (Nemzetközi Sakk Szövetség) által elfogadottak az érvényesek! A játék tempó: 2×90 min /+30sec lépésenként, ami 40 lépés megtételére ad lehetőséget.
Ezután 2x30min/+30sec lépésenként következik!
A játszmákat folyamatoson vezetni kell! Egy csapat 12 főből áll!

Az Ózdi Sakk Egyesület a kihagyás utáni első mérkőzését 2013. októberben 13-án játszotta az edelényi csapat ellen! A mérkőzést megelőzően nagy volt az izgalom, hiszen a legtöbb játékos már régen ült asztalnál versenykörülmények között, de az ifi csapattal kiálló edelényi csapatot így is sikerült nagy arányban 2-10-re felülmúlni, így az első mérkőzés után rögtön a tabella élére ugrott a csapat!

Az edelényi fordulón

Az edelényi fordulón

Az első hazai mérkőzésre november 24-én került sor, ahol a Tiszaújvárosi SC-t fogadták az Ózdi Művelődési Intézmények (Olvasó) épületében. Az előző ellenfélhez képest a Tisza partiak már sokkal rutinosabb játékosokkal és komoly felkészültséggel rendelkeztek. Igaz késtek egy fél órát és az ő óráik ketyegtek, így idő hátrányban vágtak neki a mérkőzésnek, de a szerencse melléjük szegődött és egy 6-6-os döntetlennel végződött a bajnokság 2. fordulója, így továbbra is az Ózdi Sakk Egyesület vezette a bajnokságot.

Az idei év első mérkőzését január 12-én ismét idegenben, az Encsi VSC ellen vívta a csapat! A bajnokság előrehaladtával egyre nehezebb ellenfelek következnek, ami ez esetben sem volt másképp. A mérkőzés megnyeréséhez nagyban hozzájárult a szerencse is, mivel az egyik encsi játékosnak a kezdést követően megszólalt a telefonja, így ő automatikusan vesztette a partit. Ekkor az eredmény 1,5-3,5 volt az Ózdiak javára. De a szerencse továbbra is mellettünk állt, mivel a hazaiak a versenyengedélyek kavarodása végett nem tudták két játékosukat asztalhoz ültetni, illetve a sokáig elhúzódó másik két partiban sikerült 1,5 pontot begyűjteni, így 4-8-as eredménnyel és a megszerzett bajnoki pontokkal boldogan távoztak az ózdiak.  

Január 26-án a listavezető Miskolci Kisbocsok csapatát fogadta az Ózdi SE! A miskolci csapatról érdemes tudni, hogy nagyon nagy utánpótlás nevelés folyik náluk. Több magyar korosztályos bajnokuk és ezüst illetve bronz érmesük is van! Rengeteget gyakorolnak és utaznak egyéni versenyekre! Igazi “nehézfiúk”!
Sajnos ez meg is látszódott a partik menetén, így sorban vesztettük el azokat, így egy elég nagyarányú 2,5-9,5 pontos vereséget szenvedett a csapat! Így már a tabella első helye eldőlt, ami azt jelenti, hogy a miskolci csapat 10 pontra növelte az előnyét, ami már behozhatatlan mindenki számára. Az Ózdi SE jelenleg a tabella 2. helyét foglalja el, de 0,5 pontos különbséggel vészesen megközelítette őket a Hidasnémeti csapata, akikkel március 30-án vívják ki-ki mérkőzésüket, ahol végleg eldől a 2-3. helyezés sorsa. Az ezüsthöz elegendő egy 6-6-os döntetlen is.   

A tabella jelenlegi állása

A tabella jelenlegi állása

Share Button