Év végi számvetés az ózdi sportéletről – sikerek, kudarcok, öröm, bánat

Tisztelt Sportbarátok, Ózd Sportja Olvasók!

Talán az élet minden területén ilyenkor úgy érzik, hogy ismét egy gyors, de eseményekkel teli év telt el. Egy kicsit sportos nyelven szólva mondhatjuk, hogy ismét eltelt egy esztendő a maga győzelmeivel, vereségeivel, a maga küzdelmeivel. Ilyenkor még a mai rohanó, modern kor embere is megáll egy pillanatra. A média és a közösségi oldalak is sorra készítik az összefoglalókat, az év legjei egyaránt tartalmaznak szomorú és vidám történéseket.

Már csak egy nap és néhány óra van hátra a 2013-as esztendőből, ezért mi is készítettünk egy rövid számvetést az év ózdi érdekeltségű sporteseményeiből, sporteredményeiből, amelyet az Ózdi Sportszervező Iroda vezetőjének Vanczák Attilának és munkatársainak hathatós közreműködésével sikerült összeállítanunk. Az összefoglaló okán több kérdést is feltettünk magunkban, mint például Milyen volt az idei ózdi sportélet?Milyen sportprogramok színesítették a város életét?Tapsolhattunk e sikereknek, vagy szomorkodhattunk egy-egy kudarc után?

A kérdésekre a választ reméljük mindenki megtalálja az alábbi sorokban:

Az Ózdi Football Club tavaly ment át teljes vezetőség váltáson és a leköszönő Török Bélát, Murányi István váltotta az elnöki székben. Az új vezetőség igen nehéz helyzetben került a klub élére, így sajnos az igyekezetek ellenére sem sikerült elkerülni a kiesést az NBIII-ból a Tokár Béla által vezényelt fekete-fehéreknek. Az új alapokra szerveződő fiatal csapat még a megyei első osztályban is gyenge teljesítményt nyújtott, aminek következtében a bajnoki tabella 14. helyéről várja a tavaszi folytatást a csapat. A felnőttekhez hasonló gyenge őszi szezont produkált az U19-es gárda is, akik így a 13. helyen zárták az évet. Szerencsére nem ez a helyzet állt elő az Agócs Tamás és Budai Tamás által dirigált U15 és U17-es csapatoknál, akik a megyei I. osztályba visszalépve szó szerint végigverték a mezőnyt. Az U15-ök pontveszteség nélkül 100%-os teljesítménnyel veretlenül várják a tavaszi folytatást.

Az U15-ös csapat veretlenül lett bajnok! (Fotó: ozdifc.hu)

Az U15-ös csapat veretlenül lett bajnok! (Fotó: ozdifc.hu)

Az Ózdi Kézilabda Club felnőtt csapata a tavalyi NBI/B-s bajnokságban elért 8. helyezése után mondhatni szárnyra kapott az ősz folyamán. Bár a kezdet egy kicsit döcögősre sikerült, ám később összeállt a csapategység és hét fordulón át tartó veretlenségi sorozatot produkált a felnőtt csapat. Ennek a szép menetelésnek végül az utolsó fordulóban a Ferencváros vetett véget, de így is az őszi pontverseny 6. helyén végzett Szakál György együttese pontegyenlőséggel a 3., 4. és 5. helyet elfoglaló csapatokkal, aki csak a jobb gólaránynak köszönhetően vannak az ÓKC előtt.  A klub az utánpótlás csapatok eredményei végett sem szégyenkezhet, hiszen egytől egyig helytállnak saját bajnokságaikban. A juniorok a 9. helyen az OSB bajnokság C csoportjában szereplő gyerek csapat pedig a 6. helyen zárta az őszi szezont.

Az Ózdi KC az elmúlt évek legjobb őszét produkálta

Az Ózdi KC az elmúlt évek legjobb őszét produkálta

A Lóci DSE jelenleg négy lány és három fiú csapattal vesz részt az Országos Utánpótlás Bajnokság versenyeiben. Az egyesület az 2012/13-as idényben az ERIMA gyermekbajnokságban az 1999-ben született leányokkal az országos döntőbe jutott, ahol a 8. helyen végzett a csapat. A 2002-es és 2003-as korosztály csapatai az elődöntőig meneteltek, ahol egyaránt a 4. helyet szerezték meg. A klub az ősszel egy kulcsfontosságú lépést tett a felnőtt női kézilabda életben tartásért, így ennek okán a létszámban meggyengült Ózdi VSE női kézilabdásait is átvették és Lóci DSE néven, fiatal játékosokkal kiegészülve a felnőtt és junior NBII-es bajnokságban szerepelnek. A Barta Zsolt és Ivády Csaba edzőpáros által felkészített, és szó szerint általános iskolásokkal felálló felnőttek az erőviszonyoknak megfelelő jó pozícióból, a 8. helyről várják a tavaszi folytatást. A junior együttes kiemelkedő teljesítményt nyújtott az ősszel, aminek eredményeként a 3. helyen folytathatják 2014-ben.

Nagy feladat vár még a lányokra a februárban rajtoló tavaszi fordulóban

Nagy feladat vár még a lányokra a februárban rajtoló tavaszi fordulóban

Ha már fentebb szóba került az Ózd Városi Sportegyesületet, akkor folytassuk velük az összefoglalót. A megalakulásának idén 30. évfordulóját ünneplő egyesület több sportágban is részt vesz a nemzeti bajnokságokban. Az asztaliteniszezők egy-egy csapattal az NB II-es és az NB III-as osztályban is szerepelnek. Az 2012/13-as bajnokságban az NB II-es csapatnak az utóbbi 30 év legjobb eredményét sikerült elérniük a megszerzett 6. helyezéssel. A kosárlabdások a szabadidősport keretekből kitörve újra elindultak a megyei bajnokságban, melyben igaz egyelőre még nem sok babér termett számukra. A kosárlabdához kapcsolódó további jó kezdeményezés, hogy a Vasvár Úti Általános Iskolában is elindult a megyei versenyrendszer keretein belül a leányok oktatása, így ők Ózdi Tűzcsibék néven lépnek pályára. Az ÓVSE futsal csapata önkormányzati segítséget igénybe véve újra nevezett az NB II-es bajnokságba, amelyben jelenleg az élmezőny tagja és csak néhány pont lemaradással a 4. helyet foglalja el a csapat. A judósok ismét megrendezték a fogyatékkal élő gyermekek országos bajnokságát és Tarr Mihály szakosztályvezető, edző, balatoni nyári tábort is szervezett tanítványainak. A lovas szakosztály is a 30 éves egyesületi évfordulóhoz méltó több napos hagyományosan jó hangulatú díjugrató versenyt rendezett az uraji pályán.

A Féder József által dirigált ÓVSE a 4. helyről várja a folytatást

A Féder József által dirigált ÓVSE a 4. helyről várja a folytatást

Az Ózd Városi Férfi Teke Club nehéz időszakot él át eredményesség tekintetében. Az előző bajnokságban sikerült elkerülni a csapatnak az NB I-ből való kiesést, de alig egy éve történő vezetőség váltás után az ősszel ismét új elnök került a klub élére Parai Gábor személyében. A megfiatalodott csapat jelenleg a bajnokság 11. helyét foglalja el. A bajnoki rendszerben való nem annyira eredményes szereplés mellett viszont örömteli, hogy az idei amatőr bajnokság szervezésében aktívan részt vesz a klub és fordulóról fordulóra jelen vannak a klub játékosai is.

Ózdi Városi Televízió videója a 2013-as eseményekről

A Súlyemelő és Fitness Club válogatott versenyzője, Nagy Nikoletta térdműtétje után is képes volt talpra állni és megnyerni az országos bajnokságot, amivel nyolcadszor lett magyar bajnok. Rajta kívül Szepessy Laci bácsi is folytatta kiváló sorozatát. Miután a hazai rendezésű Suzuki Kupán nem hivatalos világcsúcsot teljesített a torinói Masters Világjátékokon aranyérmet szerzett. Utánpótlás vonalon Törtei Márton országos 3. helyezett lett. Fekvenyomásban Gyuricska István rekorddal lett országos bajnok kategóriájában, ám rajta kívül a súlyokkal való küzdelembe ismét beszállt a klub elnöke Fekete József is, aki a masters 3-as korosztályban lett magyar bajnok szintén országos csúccsal. A Magyar Olimpiai Bizottság javaslata és támogatása alapján az egyesület rendezhette a 10-17 évesek kiemelt edzőtáborát is.

A decemberben megtartott Csoki Kupával zárta az évet a Súlyemelő és Fitness Club

A decemberben megtartott Csoki Kupával zárta az évet a Súlyemelő és Fitness Club

Az Ózdi Kerékpáros Egyesület versenyzői az év során különböző rangos versenyeken 24 arany, 18 ezüst és 12 bronzérmet szereztek. Ismét kimagasló szervezéssel bonyolították le az augusztusi Mountain Bike Magyar Kupát és a 2013/14-es SuperCross sorozat második futamát, amelyre nívós nemzetközi mezőny jött össze a belga és szlovák kerekesekkel. Mindkét versenyen érdekessége, hogy a hazánkba idén ideköltözött belga kerékpáros Wouter Cleppe nyakába került az aranyérem. Az egyesület kerekese Kovács István az olimpiai szakág országos bajnoki 3. helyezése mellé begyűjtötte a szakág Magyar Kupájának 2013. évi összetett győztesének járó címét is, ám ezek mellett a jelenleg is zajló SuperCross sorozat összetett versenyének 3. helyét foglalja el a januári utolsó forduló előtt, ahol még előrébb léphet a 2. pozícióba.

Az ÓKE legeredményesebb versenyzője 26 megmérettetésen vett részt 2013-ban

Az ÓKE legeredményesebb versenyzője 26 megmérettetésen vett részt 2013-ban

Az ÓKE női versenyzője és az idén már a másodosztályú felnőtt kategóriában versenyző Bódán Zsófia az olimpiai szakág Magyar Kupájában 2. helyezést ért el. Ugyan nem konkrétan kerékpáros eredmény, de mégis az ÓKE-hoz köthető, hogy az egyesület multi sportolója Vitális István a Nagyatádon megrendezésre kerülő 24. eXtremeMan Hosszútávú Triatlon Országos Bajnokságon (3,8km úszás, 180 kerékpározás, 42km futás) 13:48:17-es idővel korosztálya 62. helyezését érte el. István triatlonos eredménye mellett részt vett a MAHFUSZ által kiírt terepfutó kupa sorozaton, ahol a felnőtt kategória összetett 4. helyezését sikerült elérnie. De visszakanyarodva a nagyatádi versenyhez, ahol nem csak István képviselte az ÓKE-t, hanem az Ózdi Acélfiúk váltó csapatában rajthoz álló Frölich Tamás is, aki Nagy-Mengyi Péter (Fiedlre SE) és Deme Szabolcs (Teknőc Futó Club) társaként a 230 csapatott felvonultató mezőnyben a nagyszerű 5. helyezést érte el.

Örömteli pillanatok a célban a nagyatádi verseny után

Örömteli pillanatok a célban a nagyatádi verseny után

Teknőc Futó Club fennállásának egyik legsikeresebb évét tudhatja maga mögött. A 18-adszor megrendezett hegyi futóversenyük amellett, hogy másodszor lett országos kupa futam része az országos sporttörténelembe is beírta magát. A 21 km-es távon a szövetség jóvoltából először lett megrendezve hivatalosan a Félmaraton Hegyifutó Országos Bajnokság. A versenyek rendezése mellett két válogatott atlétával is gazdagította városunkat a klub. Először Dömötör Mihály ózdi általános iskolás tanuló juthatott ki és lehetett tagja a franciaországi világbajnokságon első alkalommal szereplő magyar hegyifutó utánpótlás válogatottnak, majd Nagy Róbert a csehországi masters hegyifutó világbajnokságon bizonyíthatott. Nagy Róbert mindezek mellett a Magyar Hegyi és Terepfutó Szövetség országos kupasorozatában is diadalmaskodott.

Robi sikert sikerre halmozott 2013-ban

Robi sikert sikerre halmozott 2013-ban

A klub sikereihez nagyban hozzájárult még Deme Szabolcs és Ihász Veronika is, akik többször dobogóra állhattak a szezon folyamán, majd az októberi Barátság Maratonon egyéni rekord időt futva (2:58:26 és 3:41:18) öregbítették a Teknőc jó hírnevét. Az egyesület több szabadidősport program mellett az idén újraélesztette a Kondi Napok szabadidős programsorozatot és mindezeket megkoronázva az ózdi atlétikai életről szóló könyvet is megjelentetett, melynek ünnepélyes bemutatójára az Olvasóban került sor.

Veronika és Szabolcs a miskolci Barátság Maraton után

Veronika és Szabolcs a miskolci Barátság Maraton után

Fiedler Ottó Sportegyesület is hagyományosan jól gondoskodott a rájuk bízott úszó palántákról. A rengeteg hazai és nemzetközi szintű versenyeken betermelt érmeknek köszönhetően az ország egyik legjobban működő utánpótlás nevelő egyesületévé vált, ami nagyban köszönhető a klub két edzőjének, Nagy-Mengyi Péternek és Schifter Tamásnak. Olyannyira, hogy a Magyar Úszó Szövetség ranglistáján többen is előkelő helyen szerepelnek és emellett négy sportolójuk: Taraczközi GergőSződi ZsoltCsépányi DalmaElek Roland is bekerült az Aranyjelvényes Utánpótlás programba, melynek célja a 2017-es budapesti junior világbajnokságon való minél eredményesebb szereplés.

Nagyszerű évet zártak az úszók

Nagyszerű évet zártak az úszók

A Sho Bu Kai Dojo Karate Egyesület ismét megrendezte nyílt stílusú országos bajnokságát. Az Egerben rendezett Európa Kupán, pedig Faragó Bálint a 12-13 évesek között Európa Bajnoki címet szerzett. Az egyesület legnagyobb dicsősége még is az volt, hogy szeptemberben, az országban elsőként vendégül láthatták a shotokan karate európai főtitkárát, a 9 danos Szadashige Kato nagymestert.

Faragó Bálint és mestere Vitkó Ferenc

Faragó Bálint és mestere Vitkó Ferenc

Szintén a küzdősport terén jeleskedtek a Pit-Bull Team harcosai, akik számtalan megmérettetésen vettek részt az év folyamán, majd december 21-én hazai közönség előtt a Városi Sportcsarnokban megrendezett Küzdősport Gálán tették fel az i-re a pontot, ahol Soós Lajos tanítványai valahányan győztesként hagyhatták el a szorítót.

Szolomájer László nyerte az év végi gálát

Szolomájer László nyerte az év végi gálát

Az Ózdi Sakk Egyesület háza táján a legnagyobb hír, hogy Molnár Milán egyesületi elnök vezetésével több éves szünet után ismét bajnoki rendszerben, a megyei bajnokságban indult el a fiatalokból álló csapat. Első mérkőzésükön máris pontot sikerült szerezniük a Tiszaújvárosi csapattal szemben.

Hosszú kihagyás után játszottak tétmérkőzést az ózdi sakkozók

Hosszú kihagyás után játszottak tétmérkőzést az ózdi sakkozók

Az ÓMI Modellezők Köre és a Természetjáró Kör is megtartották hagyományos rendezvényeiket. A modellezők az Arlói tavon rendezték meg a hajómodellező versenyüket, mely az országos kupasorozat része. A természetjárók minden évszakban nyújtanak szervezett keretek közötti túrázási lehetőséget, ahol nem csak a környék természeti adottságait, de távolabbi célpontokat is bejártak. Kiemelt rendezvényük, a Kohász Kék Teljesítménytúra amely az idén is sok résztvevőt vonzott.

Technikai sport révén a Meteor Lövész Klub nehéz anyagi helyzete ellenére is eredményesen működik.  Továbbra is cél az utánpótlás bevonása, ennek megfelelően sikeresen szerepeltették, mind a Bolyky, mind a Vasvár Úti Általános Iskolás tanulókat a diákversenyeken. Csapatban a Vasváros lányok az országos döntőbe is bejutottak. A helyi hagyományaikat nem megszakítva ismét sikeresen rendezték meg az Ózd Város Kupa Lövészversenyüket.

Jól szerepeltek a lányok az országos diákolimpia döntőn

Jól szerepeltek a lányok az országos diákolimpia döntőn

Másik igazi technikai sport az autóversenyzés, melyben idén két alkalommal is Ózdon, illetve Ózd környékén szerepeltek az ország legjobbjai. Tavasszal első alkalommal került megrendezésre a Suzuki Kaiser Rallysprint verseny, illetve 11. alkalommal az ózdi rallytúra verseny, melyen hazai színekben a HBRK egyesület versenyzői Antal ZsoltBalázs Kornél páros az A/2 kategóriában a dobogó második helyére állhattak.

Városunkban és térségében a diáksport eredményessége, szervezettsége töretlen. Köszönhető ez az Ózd Térségi Diáksport bizottság lelkes aktíváinak, a testnevelőknek. A helyi, térségi versenyek mellett magas színvonalon sikerült az előző tanévben is megrendezni a megyei döntőket, sőt országos elődöntő házigazdái is lehettünk. Az országos szinten szereplő tanulók száma évről-évre növekszik. Mind az alapfokon, mind a középfokon országos diákolimpiai bajnokokkal büszkélkedhetünk, ami ritkán fordul elő.

Általános iskolások között Vámos Petra (Bolyky Tamás Ált. Isk. tanulója) atlétika kislabdahajításban lett az ország legjobbja. Középiskolások között Bárdos Zsófia (SZIKSZI tanulója) torna egyéni összetettben végzett az élen. Szakszövetségi diákolimpián darts sportágban Kovács Patrik (Bolyai Farkas Szakképző Iskola tanulója) nyerte el Magyar Köztársaság Diákolimpiai Bajnoka címet. Olyan is ritkán fordul elő, hogy labdajátékokban egy város, egyetlen iskolája képviselje a fiúk és lányok esetében is az országos döntőben a megyét is. Sőt a III. korcsoportos kézilabda országos döntőjében a Bolyky Tamás Általános Iskola csapatai nem csak képviselték a megyét, hanem eredményesen is szerepeltek. Az óriási küzdelmekben a leányok a 3., a fiúk pedig a 2. helyre állhattak fel a dobogón.

Ezeknek az eredményeknek is köszönhető, hogy a Bolyky Tamás Általános Iskola a megye nagy létszámú iskolái között a diákolimpiai pontverseny első helyén végzett. Néhány héttel ezelőtt a fentebb már említett Vámos Petra érdemelte ki a megye jó tanulója-jó sportolja címet, sőt első ózdiként felkerült arra a Miskolci Városi Sportcsarnokban lévő táblára, melyen a jók közül is a legjobbak vannak és minden évben csak egyetlen egy név szerepelhet rajta.

Vámos Petra letette névjegyét a diáksportban

Vámos Petra letette névjegyét a diáksportban

A diáksport szervezettségéhez hasonlóan a városi szabadidősport élet is nyüzsgő és igen színes programokat vonultat fel. Az egyesületek ilyen jellegű tevékenysége és az Ózdi Sportszervező Iroda Szakbizottságai minden évszakban biztosították az aktív, egészséges életmódhoz elengedhetetlen közösségeket építő programokat. Télen több korosztálynak is mozgási lehetőséget biztosítottak a különböző teremlabdarúgó tornák, melyek között volt, hogy 30-nál is több csapat adta le nevezését. Nyáron strandlabdarúgás, utcai kosárlabda kupák kerültek megrendezésre és az asztalitenisz versenyek, a MlinárikKorpai Emlékversenyek vagy az éppen nem is olyan rég lebonyolított Top 12-es küzdelmek mind-mind részei a sportolni vágyok versenynaptárának. A Teknőc Futó Club szabadidős eseményeiket összefogva az ősszel újból meghirdette a Kondi Napok szabadidős programsorozatot, mely a 90-es években oly közkedvelt volt. A Városi Amatőr Tekebajnokság idén szintén csúcsnevezéssel indult és a mérkőzések most is zajlanak egészen márciusig. A helyi sportbarátok részvételén túl az idelátogató amatőr és profi sportolók tetszését is ismét elnyerte a III. Ózdi Triatlon Verseny, mely egyre nagyobb induló létszámmal és egyre nagyobb szakértelemmel kerül megrendezésre az önkormányzat és három sportegyesület a Fiedler SE, az Ózdi Kerékpáros Egyesület és a Teknőc Futó Klub összefogásának köszönhetően.

Az elmúlt évek legerősebb és legnagyobb létszámú mezőnye gyűlt össze a III. Ózdi Triatlon Versenyen

Az elmúlt évek legerősebb és legnagyobb létszámú mezőnye gyűlt össze a III. Ózdi Triatlon Versenyen

Természetesen mindezeknek a programoknak a megvalósításához megfelelően felkészített sportlétesítmények is kellenek melyeket az önkormányzat biztosított.

Város- és Sportlétesítmény- Üzemeltető Intézmény jelenleg is felújításokat végez a sportcsarnok mennyezetének újra festésével, ám az idei évben megtörtént a tekecsarnok hőszigetelése is.

A Stadionban a centerpálya külső futókörén a világítás felújítására és egyben fejlesztésére is sor került, amely nagyban segíti a késő ősszel, télen is kocogni vágyok sportolását.

Az ősszel kialakított lábtenisz pályát már birtokba vehették az I. Ózdi Lábtenisz Bajnokságra nevező amatőr csapatok. Az első, két turnussal megrendezett extrém sporttábor keretén belül, pedig átadásra került egy modern, világítással ellátott létesítmény. A régóta kielégítetlen igényként jelentkező BMX-es, gördeszkás, görkorcsolyás extrém sportpálya kedvelt sportos szórakozó helyévé vált az ózdi fiataloknak. A Tétényi Úti Óvodában elkészült kisméretű multifunkcionális műfüves pálya, pedig olyan új, hogy még a hivatalos átadása meg sem történt. Ez is minden bizonnyal a felnövekvő generáció egészségét fogja szolgálni.

A városi sportéletben nem csak a fiatal generációra volt idő gondolni, hanem ifjabb Vass Tibor munkásságának köszönhetően több jelentős helyi sporttörténeti megemlékezés részesei lehettünk. Ismét megjelent igaz csak elektronikus formában az Ózdi Sportalmanach. Ahogy már fentebb is említettük „A sportok királynője Ózdon” címmel a helyi atlétikai élet alakulását a kezdetektől egészen napjainkig átfogó könyv került kiadásra. Két ízben is az Olvasó adott helyet sporttörténeti előadásnak az egyiken az ózdi kötődésű olimpikonokról, a másikon a városunk egész eddigi sporttörtének alakulását hallgathattuk meg.

És, hogy mit hozhat a 2014-es esztendő?

A szakmai berkekben már oly régóta áhított sportiskola is megvalósul. A Bolyky Tamás Általános Iskola a Magyar Olimpiai Bizottság közoktatás típusú sportiskolai programjához csatlakozhat a következő tanévtől, mely nem csak az iskolai sportban, de a programban résztvevő egyesületek életében is számos pozitív hatással járhat. Akár az előző eredmények felsorolásából, de az évek alatt eddig is ismert eredményekből elmondható, hogy az itt felnövekvő tehetséges fiatalok már régóta megérdemelték volna ezt lehetőséget, amely most valóra válhat.

Összefoglalónkat Nelson Mandela idézetével szeretnénk zárni:

„A sport reményt adhat ott, ahol egykoron kétségbeesés uralkodott. Bármely kormánynál hatékonyabb a faji ellentétek leküzdésében. A sport képes megváltoztatni a világot.”

Ezúton szeretnénk mindenkinek Boldog és Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánni és reméljük 2014-ben is ilyen szép eredményekről számolhatunk be! 

Share Button